Despre PONT

Grupul PONT este o asociere civilă și antreprenorială a unui grup de tineri, care doresc să contribuie semnificativ la dezvoltarea regională și instituțională a țării, utilizând expertiza și experiența vastă în monitorizarea, redactarea şi managementul  proiectelor, acumulată în parcursul celor 13 ani de activitate în domeniu. În vederea atingerii obiectivelor stabilite, asociația acordă o prioritate specială utilizării instrumentelor tehnologiei informaţiei şi exploatării oportunităţilor pe care le oferă aceasta.

Pe lângă realizarea paginii Granturi.ro, care constituie produsul intelectual principal al asociației, oferim servicii de consultanță și asistență unui număr semnificativ de întreprinderi, instituţii și organizaţii civile, în toate aspectele esențiale ce conduc la funcționarea eficientă a acestora, inclusiv accesarea fondurilor nerambursabile, elaborarea și implementarea proiectelor și a planurilor strategice de dezvoltare. Palyazatok.ro Database not reachable.
Schimbare socială prin donaţii colective - 22 zile în jurul castelelor

 

Între scopurile proiectului se numără atât asigurarea unei material teoretic cât și prezentarea unor modele aplicate legate de patrimoniul cultural Transilvan. La fel de importantă este încurajarea și stimularea schimbării de atitudine a consiliilor locale, a actorilor culturali, a proprietarilor de castel și a comunității față de aceste clădiri și a potențialului acestora.

În Transilvania există o multitudine de castele care adineaori aparțineau nobilimii din regiune. Cu totul că aceste clădiri constituie o parte importantă a patrimoniului construit local, majoritatea dintre ele sunt nefolosite, se află în continuă degenerare, adeseori chiar în ruine.

Proiectul 22 zile în jurul castelelor a fost inițiat anul trecut, fiind un proiect inovativ deoarece există foarte puține astfel de inițiative care să prezinte castelele, conacele prin ochiul omului comun, unde accentul cade nu pe perspectiva științifică sau profesională, dar pe punctul de vedere și opinia omului de toate zilele legată de patrimoniul cultural.

Scopul acestei adventuri și provocarea pe care am lansat-o era prezentarea a 40 de castele transilvănene în decursul unei luni. 2 aventurieri au vizitat castele specificate, redactând raporturi, descrieri, realizând fotografii și materiale video despre cele văzute și întâmplările prin care au trecut.

Aventura de  aproximativ o lună s-a bucurat de un interes public surprinzător de mare. Pe blogul proiectului au fost încărcate 47 de descrieri de castel, 15 materiale video și mai mult decât 1000 de fotografii. Aceste conținuturi au fost accesate de mai mult decât 5000 de vizitatori unici. Am primit 300 de comentarii la blog, s-a realizat o relație foarte interactivă între vizitatori și aventurieri. Am reușit să atragem și atenția mediei, au fost publicate în jur de 15 articole despre acest proiect.

Aceste rezultate ne-au convins pe deplin că proiectul este demn de continuat, fiind unul sustenabil. Plănuim continuarea proiectului în acest an, cu scopul principal de a completa cele 47 de descrieri de castel deja existente cu încă 15, majoritatea cărora ar fi despre castele și conace din județul Cluj, contribuind astfel la creșterea nivelului de cunoștințe al publicului despre această parte atât de importantă a patrimoniului cultural. 

Cărei nevoi îi răspunde proiectul?

Proiectul 22 zile este un proiect inovativ o inițiativă care își propune să prezinte castelele, conacele prin ochiul turistului sau omului neavizat, accentul căzând nu atît pe perspectiva științifică sau profesională, ci pe punctul de vedere al omului neavizat asupra patrimoniului cultural.

Credem că avem prea puține cunoștințe despre această parte importantă a culturii noastre și despre perioadele istorice pe care le-au parcurs aceste clădiri și comunitățile în care sunt construite.

Am dori să dezvoltăm aceste cunoștințe prin atragerea atenției publicului larg asupra stării castelelor și conacelor care se află adeseori în stare de ruină.

Soluția

Și în acest an vom lansa un concurs pentru a putea alege cei mai potriviți candidați care să contribuie cu entuziasmul, perseverențși devotamentul lor la succesul proiectului. În cadrul acestei a doua ediții vom alege patru persoane care vor vizita castelele din județ în două grupe separate.

Amândouă grupe vor fi pe drum timp de o săptămână, vizitând în fiecare zi un alt castel. Vom alege 7-8 castele pentru fiecare grupă care vor fi vizitate, iar vizitele vor fi documentate (cu descrieri, realizând fotografii și material video) redactând raporturi, despre cele văzute și întâmplările prin care au trecut.

Participanții vor ajunge astfel să viziteze un număr total de 14-16 castele. Pe lângă incontestabilul rol în creșterea nivelului de cunoștințe despre castele al prezentului proiect, nu trebuie uitată nici importanța experienței trăite de către participanți. 

Impactul

Impactul proiectului este conștientizarea publicului despre rolul important pe care îi joacă aceste clădiri în patrimoniul cultural transilvănean, creșterea nivelului de acceptare al valorii spirituale reprezentată de castele și conace.

Materialele născute în timpul vizitelor vor fi publicate pe platforma online dedicată special acestui proiect, blogul proiectului fiind actualizat în fiecare zi de către participanți. Astfel publicul interesat poate urmări în fiecare zi aventura, primind informații noi și actuale. Rezultatele atinse în cadrul proiectului pot fi măsurate prin această platformă, numărul accesărilor blogului iar numărul și modul interacțiunilor cu și dintre vizitatori constituie indicatorii evaluării rezultatelor.

Realizarea obiectivelor pe termen lung se poate măsura prin prisma diferitelor mecanisme pornite în jurul castelelor, ca de exemplu lucrări de restaurante, procese de restituire etc. Impactul acestor obiective pe termen lung este păstrarea acestor comori ale patrimoniului cultural pentru următoarele generații.

Sprijinul financiar al Cercului de Donatori ar fi foarte binevenit și ar acoperi cheltuieli ca transportul, eventuala cazare și masă a participanților, accesul lor la internet, primirea diferitelor autorizații.

 24. aprilie 2013.

DATE DE CONTACT

adresa:Cluj-Napoca
str. Regele Ferdinand nr. 33
O.P. 1 C.P. 473
400750 - Cluj-Napoca
fax:0364 819 904
email:info@pontweb.ro

ECHIPA

PARTENERI

KIK - Kárpát-medencei Innovációs Központ Intézet (Carpathian Basin Innovation Centre Institute)Transindex (Asociația Média Index)